Ring: 61 40 41 41 Skriv: info@greatdanefund.com
Porteføljen gav et afkast på -7,76% i marts, hvilket var bedre end benchmark, som gav -7,98%.
Porteføljen klarede sig dermed igen bedre end markedet, hvilket understreger styrken i de faktorer, vi arbejder med. Alle fem faktorer har i 2025 givet højere afkast end MSCI World – og det er særligt værdifuldt i en måned som marts, hvor markederne var præget af uro og fald. Vores strategi har tendens til at klare sig relativt bedre i nedgangsperioder, og det ser vi slå igennem.
Ifølge Finans Danmarks seneste data har INDEX+ det højeste risikojusterede afkast blandt de 103 globale aktiefonde i Danmark, målt over 3 år. Siden fondens opstart er det årlige merafkast i forhold til MSCI World nu oppe på 0,40%. Vi sigter mod at komme over 0,5%, men vi ser det nuværende niveau som tilfredsstillende – især i lyset af de aktuelle markedsforhold.
Usikkerheden om den økonomiske udvikling førte til markante kursfald i marts – særligt i USA. De største aktier blev hårdest ramt; de 20% største aktier faldt hele 13,3%. Som vist på næste side var faldet bredt funderet – Microsoft klarede sig bedst med et fald på “blot” 9%.
Faldet var ikke drevet af størrelse alene men i højere grad af risiko. Store aktier har i øjeblikket høj risiko og bliver dermed en farlig kombination. Det er en af årsagerne til, at vi aktuelt er undervægtet i denne del af markedet. Tabellen nedenfor viser, at der var flere positive bidrag til månedens merafkast.
Rebalanceringsfaktoren havde dog en vanskelig måned. Det nuværende marked favoriserer effekter, hvor aktier, der stiger kortvarigt, fortsætter med at stige – og omvendt. Det er ikke gunstigt for rebalanceringen, som bygger på modsatrettede bevægelser. Bemærk at Momentum- og rebalanceringsfaktoren begge bruger trends, men forskellen består i længden af disse trends, hvor Momentum arbejder med en lang trend på knap1 år.
Til gengæld havde multifaktoren en stærk måned – med et flot og konsistent afkastmønster, som fremgår af figuren nedenfor. Porteføljen var overvægtet med 4,3% i den venstre del af spekteret, som kun gav et lille negativt afkast. Samtidig var vi undervægtet med 2,7% i gruppen længst til højre, som klarede sig dårligst. Det var med andre ord en god måned at have netop denne allokering.
Nederst på listen for marts var en af de aktier, som har været blandt de bedste de seneste måneder – Alaska Airlines. Luftfartsaktierne har foreløbig fået en hård omgang i Trumps kamp mod resten af verden. Allerede nu er der udsigt til færre turister, og det har i høj grad ramt de amerikanske flyselskaber, som er faldet over en bred kam. Alaska Air er faldet lidt mindre end de øvrige selskaber, hvilket formentlig skyldes deres fokus på indenrigsflyvninger.
I marts foretog vi enkelte tilpasninger af porteføljen. Vi solgte den resterende beholdning i forsikringsselskabet AIG, da kursen havde nået vores target. Derudover solgte vi canadiske Magna, som de seneste kvartaler har leveret svingende resultater. Magna er desuden en stor underleverandør til den amerikanske bilindustri, hvilket gør selskabet ekstraordinært udsat for Trumps politik. Dermed ikke sagt, at resten af porteføljen ikke er udsat for risici i forbindelse med toldsatserne – ingen kan rigtig se sig fri for at blive påvirket – så vi følger selvsagt situationen meget tæt.
Selvom de stærke perioder for multifaktoren har været spredte siden opstarten i 2021, er vi nu mere optimistiske end længe – markedsforholdene synes at favorisere faktorerne igen. Aktuelt er vores største overvægt på 0,17% i AT&T – en af de stærkeste multifaktoraktier i MSCI World. Selvom den ikke er en small cap aktie, scorer den højt på de fire øvrige faktorer og leverede et mindre positivt bidrag til merafkastet i marts.
Med venlig hilsen
Great Dane Fund Advisors A/S
Rådgiver for Investeringsforeningen Great Dane