Ring: 61 40 41 41        Skriv: info@greatdanefund.com          

Politikker

Retningslinjer for udøvelse af stemmerettigheder

Retsgrundlag

Bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS § 7, stk. 2, nr. 4

Målsætning og udøvelse

Foreningens investeringer placeres i værdipapirer og finansielle instrumenter, som sikrer foreningen et tilfredsstillende resultat i forhold til de fastlagte målsætninger og investeringsstrategier. Investeringerne kan indebære mulighed for at udøve stemmerettigheder.

Såfremt foreningens stemmeret på en generalforsamling i overensstemmelse med den enkelte afdelings politik på området i konkrete situationer kan være med til at sikre opfyldelsen af foreningens målsætning og strategi, vil den blive benyttet.

Hvis foreningens eller en afdelings investeringsstrategi helt eller delvist er baseret på fund-of-funds gennem investeringer i andre investeringsinstitutter (eks. ETF’er) eller investeringsforeninger, relaterer stemmeretten sig til generalforsamlingen i det pågældende institut eller den pågældende forening.

Når der forekommer begivenheder, hvor foreningen efter en konkret vurdering bør udøve sin stemmeret, vil sagen blive vurderet og taget stilling til i et samråd mellem den konkrete forenings eller afdelings investeringsrådgiver/porteføljeforvalter og Invest Administration. Udøvelsen af stemmeretten kan ske enten ved aktiv afgivelse af stemme, herunder ved brug af fuldmagt, eller ved undladelse af at stemme. Det er en mulighed at koordinere udøvelsen af stemmeretten med andre ligesindede investorer.

I de tilfælde, hvor forholdene tilsiger, at der er behov for anden stemmeafgivelse end den indstilling, som fremlægges på generalforsamlingen, vil der ske en konkret vurdering af, om stemmeretsudøvelsen vil kunne bibringe den forventede virkning. I sådanne situationer kan det i stedet være en mulighed at afhænde aktierne eller beviserne.

Det vil sædvanligvis være foreningens eller afdelingens investeringsrådgiver/porteføljeforvalter, som udøver stemmerettigheder på baggrund af fuldmagt meddelt af foreningen.

Invest Administration har som foreningens investeringsforvaltningsselskab og forvalter af foreningens bestyrelse fået beføjelse til at bemyndige investeringsrådgiveren/porteføljeforvalteren til under sædvanlige dagsordenspunkter at udøve foreningens stemmerettigheder. I tilfælde af kontroversielle dagsordenspunkter skal disse forinden forelægges for foreningens formand med efterfølgende underretning af den samlede bestyrelse.
Alle sager, hvor der er afgivet en stemme, der afviger fra den fremlagte indstilling til generalforsamlingen, vil indgå i rapporteringen til foreningens bestyrelse på det forestående møde.

Disse retningslinjer er offentligt tilgængelige på foreningens hjemmeside.

Politik for fund governance

Retsgrundlag

Investering Danmarks brancheanbefalinger om fund governance (god ledelse af investeringsforeninger).

Formål

Politikken beskriver foreningernes stillingtagen til efterlevelse af brancheanbefalingerne om fund governance. Anbefalingerne udgør et supplement til den lovgivning, som foreningerne i øvrigt er underlagt, ved at opstille anbefalinger (best practice) for god ledelse. Anbefalingerne skal tilskynde ledelsesudøvelse af foreningerne, der sikrer fordelagtige vilkår for investorerne samt et godt samarbejde med interessenterne.

Anbefalingernes rækkevidde og undtagelser

Bestyrelsen i hver forening under administration har gennemgået anbefalingerne efter et følg-eller-forklar- princip. Det betyder, at bestyrelsen konkret har forholdt sig til, i hvilket omfang foreningen skal efterleve de enkelte anbefalinger, og hvis foreningen ikke følger en bestemt anbefaling, gives der en forklaring på hvorfor.

I de følgende afsnit gennemgår politikken foreningernes efterlevelse af anbefalingerne, og hvorfor der i enkelte tilfælde er truffet en anden beslutning.

Oversigt over anbefalinger

1. Generalforsamling og investorers forhold

1.1 Oplysninger om investorrettigheder

Foreningen tilstræber en let adgang til foreningens dokumenter og investorinformation. Oplysninger om investorrettigheder fremgår af foreningens vedtægter og prospekt. Disse dokumenter kan hentes fra foreningens hjemmeside elle rekvireres ved henvendelse til foreningens administrationsselskab.

1.2 Indflydelse og kommunikation

Ledelsen tilstræber synlighed om afholdelse af generalforsamlinger, herunder om indkaldelser, dagsordener, frister og punkter til behandling. Alt relevant materiale for investorerne er således tilgængeligt på foreningens hjemmeside samt i relevant omfang offentliggjort gennem en fondsbørsmeddelelse.

Foreningen, dens investeringsrådgiver/porteføljeforvalter, distributør og administrationsselskab er alle tilgængelige for henvendelser, og der er etableret klageadgang.

1.3 Generalforsamling

Ledelsen sikrer, at generalforsamlingen indkaldes i henhold til vedtægternes varselsfrist i god tid og med information om emner på dagsordenen, ligesom fristen for at fremsætte forslag til behandling på generalforsamlingen fremgår. Dagsordenen udformes på et lettilgængeligt sprog.

Investorerne har mulighed for via fuldmagter at tage stilling til hvert enkelt punkt på dagsordenen til generalforsamlingen.

Foreningens bestyrelse og direktion deltager i generalforsamlingen.

2. Bestyrelsen

2.1 Størrelsen af bestyrelsen

Foreningens bestyrelse har en størrelse, der i forhold til foreningens forretningsmodel giver mulighed for en konstruktiv debat og effektiv beslutningsproces. Bestyrelsen overvejer løbende og som minimum årligt antallet af bestyrelsesmedlemmer.

2.2 Sammensætning

Bestyrelsen vurderer årligt, hvilke kompetencer den skal råde over for bedst muligt at kunne udføre sine opgaver. Ved denne vurdering spiller foreningens forretningsmodel og strategi en central rolle. Bestyrelsen foretager en vurdering af, om der er områder, hvor medlemmernes kompetencer og sagkundskab i forhold til foreningens forretningsmodel bør opdateres.

Bestyrelsen har en proces for udvælgelse og indstilling af kandidater til bestyrelsen gennem inddragelse af behovet for fornyelse og mangfoldighed. Foreningen har en særskilt politik for mangfoldighed i bestyrelsen.

Forslag til valg af medlemmer til bestyrelsen fremgår af den offentligt tilgængelige og fuldstændige dagsorden til generalforsamlingen. Det er bestyrelsens politik, at opstillede kandidaters kompetencer samt ledelseshverv oplyses i indkaldelsen til generalforsamlingen i form af et cv.

2.3 Uddannelse af medlemmer af bestyrelsen

Når bestyrelsen har nytilkomne medlemmer, modtager disse tilbud om en introduktion til foreningens afdelinger, herunder investeringsprofil, samt generelle retlige og andre rammer for foreningens struktur, virke og formidling. I forbindelse med den årlige bestyrelsesevaluering foretager bestyrelsen en vurdering af medlemmernes samlede kompetencer og behovet for tilførsel af nye kompetencer.

2.4 Tiden til bestyrelsesarbejdet og bestyrelsesmedlemmers øvrige hverv

Bestyrelsesmedlemmerne er bevidste om de tidsmæssige krav, som bestyrelsesarbejdet stiller, og afsætter tilstrækkelig tid hertil. I relation hertil evaluerer bestyrelsen årligt arbejdet og arbejdsformen i bestyrelsen og vurderer, om sagshåndtering, samarbejde og beslutningsdygtighed har fungeret formålstjenligt.

2.5 Valgperiode

Vedtægterne bestemmer længden af valgperioden for bestyrelsesmedlemmerne. Årsrapporten eller foreningens hjemmeside beskriver tidspunktet for medlemmets indtræden, samt om der er tale om årlig genindtræden.

Bestyrelsen har af hensyn til kontinuitet som udgangspunkt ikke fastlagt et maksimalt antal valgperioder, medmindre andet fremgår af bestyrelsens forretningsorden.

3. Udøvelse af stemmerettigheder/aktionærrettigheder

3.1 Politik om aktivt ejerskab

Foreningen har en særskilt politik for aktivt ejerskab i form af retningslinjer for udøvelse af stemmerettigheder, som bestemmer, hvornår den aktivt udøver sit ejerskab, og hvordan den i så fald udøver det. Retningslinjerne kan hentes på foreningens hjemmeside.

4. Kommunikation og pleje af interessenter

4.1 Kommunikationsstrategi

For at styrke gennemslagskraften lægger foreningens kommunikationsstil og -form sig tæt op ad stilen og formen hos foreningens investeringsrådgiver/porteføljeforvalter og distributør, som foreningen deler identitetsmæssig fremtoning med.

5. Revision

5.1 Ledelsens indstilling til valg af revisor

Bestyrelsen vurderer årligt samarbejdet med revisionen, herunder dennes uafhængighed og kompetencer samt evt. ikke-revisionsmæssige ydelser til foreningen. Revisionsaftalen og den tilhørende honorering af revisor aftales mellem foreningens ledelse og revisor.

5.2 Dialog med revisor

Bestyrelsen sikrer en regelmæssig dialog og informationsudveksling mellem revisor og bestyrelse.

Bestyrelsen kan mindst én gang årligt mødes med foreningens revisor, hvor direktionen ikke er til stede.

5.6 Resultatet af revisionen

Revisionen deltager i bestyrelsesmødet, hvor årsrapporten er til behandling, og drøfter her revisors observationer og konklusioner.

6. Aktieudlån

6.1. Governance

Det fremgår af foreningens vedtægter, at foreningen eller den enkelte afdeling ikke må yde lån, herunder aktieudlån. Ledelsen påser, at dette overholdes, og der oplyses herom i årsrapporten.